Jak správně vařit čaj


Jak správně vařit čaj

Víte, odkud pochází čaj? Podle jedné legendy, lehký letní vánek utrhl několik listů z divokého čajovníku, a spadl do vody, která kyp'yatyv čínský císař Šen Nung. Takhle nový, vonný, lahodný a čerstvý nápoj zachycuje císaře, který později vyhrál celý svět. Dnes čaj - velmi oblíbený nápoj a jeho konzumace je spojena s prevenci a léčbě různých kardiovaskulárních chorob, neurodegenerativních chorob a poruch, které ovlivňují náš pohybový aparát.

Potřebujeme šálek čaje, když je nám líto, depresivní nebo zbytečné. Ale ... opravdu víme, jak správně vařit čaj? V tomto článku budeme popisovat, jak připravit nejoblíbenější čaj na světě.

Můj oblíbený druh čaje

Čaj - nápoj, který dostane, většinou pomocí listů a pupenů čínského kamélie Bush. Jeho antioxidační, protizánětlivé, sedativní a neuroprotektivní vlastnosti jsou způsobeny vysokým obsahem polyfenolů a katechinů. Čaj také obsahuje fluoridové a minerální soli, i když jejich koncentrace se liší v závislosti na typu čaje.

Zelený čaj

Listy slouží k tomu, aby tento čaj prošel procesy dehydratace, sušení a skimming. Vzhledem k tomu, že listy zeleného čaje neprocházejí fermentačním procesem, jejich živiny a vlastnosti zůstávají prakticky nedotčeny. Má zelenou barvu a velmi čerstvou chuť.

Bílý čaj

Bílý čaj se připravuje z listů, které mají ještě ledvinové rostliny. Tyto listy jsou dehydratovány a nejsou podrobeny procesu fermentace nebo oxidace. Tento čaj má velmi mírnou chuť a jeho jméno je spojeno s barvou pupenů.

Černý čaj

Listy používané k přípravě tohoto čaje podléhají dlouhému procesu oxidace po dehydrataci. Nápoj má červenohnědou barvu a velmi vysoký obsah kofeinu.

červený čaj Červený čaj také známý jako pu-er, připravené z listů, které se po odvodnění a sušení procházejí dlouhém procesu kvašení, které trvá déle než v případě černého čaje. Poté přechází červený čaj procesem dozrávání, který může trvat několik desetiletí. Tento proces dává červenému čaju svou hliněnou chuť a hrdzavou barvu. Tento čaj je vysoce ceněn v Číně.

Modrý čaj nebo oolong

Jedná se o velmi jemný čaj s květinovou nebo ovocnou vůní procházející krátkým oxidačním procesem. On je velmi rádi Číny

Nicméně, jen znalosti zvláštností každého čaje nestačí. Jakmile si vyberete svou oblíbenou odrůdu, musíte ji vařit a není to tak snadné, jak se zdá, že všechny čaje vyžadují určitou technologii. Dále vám vysvětlím, jak dobře vařit nejoblíbenější čaje na světě.

Nejprve vám dám několik základních pokynů:

  • Bylo by ideální mít dostatečně prostornou konvici pro pohyb listí a otevření. Umyjte čajník pouze vodou.
  • Najděte nejčistší vodu, protože obsah soli ve vodě způsobuje změny v chuti čaje.
  • Čaj by měl být odebrán ihned po vaření. Časem může být oxidován čaj, což může poškodit vaše zdraví.

A teď ...

Jak vařit nejoblíbenější čaje správně?

Teplo konvici:

Pomocí malého množství horké vody k mytí konvici nebo kontejner, ve kterém chcete čaje a poháry. Tímto způsobem neztratíte teplo tím, že naplníte konvici studenou vodou.

Teplá voda:

Musíte použít čerstvou vodu, nebo spíše minerální vodu. Zahřejte ho tak, aby se nevaril, aby nedošlo ke ztrátě kyslíku, protože je třeba dělat dobrý čaj. Teplota vody by se měla lišit v závislosti na typu čaje a její kvalitě.

  • Zelený čaj: 65 až 85 ° C
  • bílý čaj: 75 až 80 ° C
  • černý a červený čaj od 90 do 100 ° C
  • modré čaj: 85 až 90 ° C

přidávat čaj nebo vodu:

V závislosti na čaj, budete by měla přidat jednu věc. Pokud je čajový list tenký a měkký, jako modrý čaj, je žádoucí přidávat vodu do varné konvice a pak čaj. Naproti tomu, pokud je to silný čajový lístek, jako u některých odrůd černých čajů, je třeba udělat opak. Tyto kroky mají znatelný vliv na chuť nápoje. Zakryjte

Jak dlouho vařit čaj:

Záleží na zemi, typu čaje a vůni nebo chuti, které chceme získat. V první minutě vaření listy přenáší téměř všechny chutě a teyin vody, přičemž se vychází z druhé minutě, listy začnou produkovat třísloviny, které dávají čaje jsou svíravou chuť.

  • Bílý čaj: 1-2 minuty
  • zelený čaj: 1-3 minuty
  • modré čaj: 3 minuty
  • černého čaje a čaje oolong 2-3 minuty Podávejte a vychutnejte

Cukr a mění chuť čaje, takže pokud je to možné, snaží se učit užívejte si čaj bez něj.

Existuje pouze jedna cesta?

Teď víš, jak dobře vařit svůj oblíbený čaj, ale je důležité vědět, že existuje mnoho způsobů vaření. Takže budu stručně popsat čtyři různé způsoby výroby čaje podle tradice různých zemí. Experimentujte a užijte si.

Britská tradiční způsob

Jedna čajová lžička čaje na šálek čaje se přidává do varné konvice a jedna extra. Toto množství se může lišit v závislosti na typu čaje a chuti. Horká voda se nalije z horní části listí a zakryje ji několik minut, v závislosti na typu připravovaného čaje.

Před podáváním čaje zahřejte šálek.

Japonská cesta

Čajová lžička čaje je umístěna v každém šálku čaje. Voda, která je téměř vařená, je nalita do šálku. Směs se několik sekund míchá s konopí z bambusu.

Ruská cesta

3 nebo 4 čajové lžičky čaje se přidávají do pol litru vody. Do každého šálku se nalije malé množství.

Voda ze samovaru zředit. Čaj může být oslazený cukrem nebo džemem.

marocké cestě

Čaj je umístěn v kotlíku a přidal malé množství vroucí vody. Tato voda se vylije. Kanvica se naplní vařící vodou a ponechá se vařit několik minut.

Čaj se podává v brýlích s čerstvými listy mincovny "Nana".

Pákistánská cesta

Aby připravil čaj pro šest lidí, použijte litr mléka a dvě lžíce čaje. Mléko je zahřáté na vaření a nalévá čaj. Tato směs se ponechá na infuzi pět minut a pak se podává.

Čaj je oslazen na chuť a přidáme koření, jako je skořice, kardamom a zázvor.


7 Málo známé skutečnosti o menopauze

7 Málo známé skutečnosti o menopauze

Menopauza je normální fázi života, která se vyskytuje u žen ve věku 45 až 55 let. V tomto okamžiku vaječník zastaví ovulaci, takže již není možné těhotenství. Snižují sekreci hormonů, jako je estrogen a progesteron, což vede k dalším změnám v těle, které způsobují řadu příznaků, které mohou trvat mnoho let.

(Zajímavosti)

Dyslexie: hlavní příznaky a léčba

Dyslexie: hlavní příznaky a léčba

Zajímavá fakta Co je to dyslexie? Dyslexie - duševní porucha charakterizovaná neschopností lidí naučit se číst. Pacienti s dyslexií nemůže rychle rozpoznat slova a dát je do vět, a přesto je obtížné vnímat nové informace v textové podobě a vyslovit slovo by slabiky. Jinými slovy, lidé s dyslexií obtížné číst a mluvit nahlas psaný text.

(Zajímavosti)